24.06.2023, 19:00
(24.06.2023, 11:49)BBaron Napsal(a): @"janis01" to, co popisujes vyzera nato, ze mas zle nastavene KODI. Toto sa deje preto, lebo ti KODI zpracovava audio/video cez CPU v TV a nezvlada to. Skus si KODI nastavit podla navodu https://stream-cinema.online/install a daj vediet, ci to pomohlo. Ide o to, ze KODI v zakladnom nastaveni zpracovava audio cez CPU a snazi "synchronizovat" audio s videom a nato aby toto zvladol musi dekodovat video aj audio, potom ho "zosynchronizovat" a nasledne to musi znova dalej encodovat. Ak mas original zvuk napriklad 5.1 a potom mas vystup nastaveny na stereo (2.0) tak ti to prekoduje do sterea. Ale aj ked mas nastavene 5.1 ci 7.1 a nemas nastavene "prepustanie zvuku" tak sa to KODI snazi zpracovavat a na to nema ziadna TV dost vykonu. Preto mas aj pretazene CPU a trha ti zvuk aj video.Dobrý den, děkuji za zprávu. Zkusil jsem ještě jednou znovu načisto nainstalovat KODI na TV TCL. Jediné, co jsem po instalaci upravil, je zvuk, kde jsem dle vaší rady nechal nastavit průchod audia a výstup na 5.1 (mám sestavu, která to umožňuje) a zatím to vypadá, že vše funguje. Navíc na rozdíl od multimediálního centra Vero 4K+ TV přehrává moderní formáty HDR včetně HDR+, Dolby Vision, Dolby Vision IQ. Ale zjistil jsem, že nesmím asi příliš upravovat vlastní nastavení televize během přehrávání. Při nastavování parametrů TV během filmu se video automaticky pauzne. Po opětovném zapnutí play se totiž čas od času jemné zadrhnutí/poskočení objeví, ale jen u obrazu. Zvuk je aspoň zatím zcela v pohodě. Navíc jsem v KODI vůbec nenastavoval, aby byl zvuk synchronizovaný s videem a také aby se optimalizovala snímkovací frekvence k obrazovce TV. Tyto parametry jsou deaktivovány. TV přitom teď zatím vše sama plynule přehrává, zvuk je s obrazem synchronizovaný. Samozřejmě občas sem tam něco ujede, ale to se stávalo i na mé původní televizi a děje se to při zpracování videa i na internetové TV. Vše je tedy mnohem mnohem lepší.
Je dolezite zkontrolovat, ci mas nastavene v KODI prepustanie audia. Toto nastavenie najdes v Nastavenia -> System -> Audio a tam najdi sekciu "Preposielanie audio signalu". Nasledne si nastav podporovane formaty pre TV, ktore zvlada zpracovat.
No a aby toto spravne fungovalo, tak musis este zkontrolovat, ci mas VYPNUTE synchronizovanie audia s video. Toto nastavenie najdes v Nastavenia -> Prehravac -> Videa a tu VYPNI "Synchronizovat prehravanie videa k obrazovke" - toto musis mat vypnute. Dalej je dolezite to, aby si mal rovnaku frekvenciu prehravaneho videa s frekvenciou TV. Tu maju zial niektore androidy problem a KODI nedokaze prepnut frekvenciu na TV. Toto nastavenie najdes v rovnakej sekcii ako to nastavenie kusok vyssie. Ide o "Prisposobit obnovovaciu frekvenciu obrazovky". Niektore "trhanie" obrazu moze sposobovat tento problem, lebo ak ma video 23.94fps a TV ma 25fps, tak tam mas proste take "trhanie" a pritom ti to KODI zpracovava v pohode....KODI je multiplatforma a na adnroide sa da povedat, ze je "nova" ... KODI malo donedavna problem s android developermi - nemali ich dostatok a tak android trocha zaostaval s podporou (okrem nvidia shield, kde nvidia bola jednu dobu sponzorom).
Snad som ti aspon nejako pomohol vyriesit tento tvoj problem....
Zůstává však ještě jedna nevyřešená drobnost, o níž jsem psal dříve. Veškerá 10bitová videa, což jsou obvykle videa s HDR, se přehrávají s opravdu velmi tmavým obrazem. Videa bez 10bit (SDR) jsou s normálním jasem. Máte nápad, jak to vyřešit? Že by nějaké speciální nastavení KODI? Nebo myslíte, že to obrazovka TV nezvládá? Někde výše je reakce, kde se uvádí, že tato videa zvládá bez problémů zobrazit TV TLC 55C815, takže by to snad měla zvládnout i má TCL 65C935 (oficiálně má 10bitový panel). Předem děkuji za odpověď.